14-05-2013 Cotonou (Benin)

Na een mooie vlucht werden we over de zee gestuurd nabij Togo. Het had te maken met een verboden gebied.

We moesten 70 km van de kust vliegen en 270 km richting Benin. Toen we Cotonou naderden, vroegen we de toren om landinstructies. We kregen toen te horen dat we geen toestemming hadden en dus niet mochten landen. We vertelden hen dat we nog maar een half uur brandstof hadden. Toen mochten we landen. Terwijl we naar de parkeerplaats aan het taxiën waren, vroegen mensen wie de piloot was, Bert zei droogjes: “Dat is mijn collega meneer.” De vluchtdirecteur is boos. “Nee, ik bedoel zijn naam in de ICAO-thermen!”

Wij moesten enorm lachen. Bert zei: ‘Ik heb niets verkeerds gezegd.’ Ook deze keer kwamen een paar politieagenten en luchthavenfunctionarissen aanrennen en controleerden de paspoorten. Ze namen ons mee naar de toren voor verdere uitleg.

In de toren lieten ze zien dat ze zich bewust waren van onze situatie om hier te landen in plaats van in Lagos, maar ze wilden onze excuses niet horen.

Later hoorden we bij de luchthavenpolitie dat we waren gearresteerd!!!

Bert vroeg of hij in de cel mocht slapen, maar dat hoefde niet, op kantoor lagen drie matrassen uit de cel klaar. Na in een nabijgelegen restaurant te hebben gegeten, begeleid door 3 politieagenten, gingen we geheel gekleed en bewaakt door een politieagent slapen.

In de ochtend hebben we weer met gezelschap ontbeten. Toen kwam een ​​hoge functionaris van de FAA ons ondervragen.

Dus moesten we naar zijn hoofdkwartier. Daar hebben we de ambassade gebeld. Al snel kwam er een vrouw van de ambassade naar het verhaal luisteren. Opeens kreeg ze in het Frans te horen dat we een boete van 750 euro moesten betalen. Ze vertelde ons dit gewoon zonder iets te zeggen, alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Ze wilde ook proberen een landvergunning voor ons uit Kameroen te krijgen en formulieren voor de visa te verstrekken, enz

kan het niet voor ons doen. De volgende ochtend vertelde ze ons dat het contact met Kameroen erg moeilijk was en dat we geen hoge verwachtingen moesten hebben. En ook of wij de boetes al betaald hebben. Dan zou dit al geëlimineerd zijn.

Ze deed verder niets en had geen tijd meer voor ons omdat dit een zaak van ons was. Als je de ambassade in het buitenland nodig hebt, kom je er slecht vanaf. Veel praten, weinig doen!

We moesten van 13.15 uur tot 16.15 uur wachten op een visumformulier, wat hier waarschijnlijk normaal is.

Wij waren het absoluut niet eens met de boete, dus gingen we terug naar de agent om te protesteren en niets te doen.

We hebben gevraagd om met de directeur te spreken, hij zou in vergadering zijn, geen probleem, we wachten wel. Uiteindelijk ging hij naar hem toe en konden we direct komen.

Nadat hij ons verhaal had gehoord, stemde hij in met onze landing in Cotonou, maar dat betekende niet dat we in overtreding waren. De boete werd meteen opgeheven, dus moesten we twee brieven schrijven, één met onze excuses en één met toestemming om te landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *